Pokračovanie “Zbraňovej amnestie“:

05.09.2005 Celý región

Amnestia pre držiteľov zbraní bez potrebných povolení vstúpila do platnosti 14. apríla tohto roku. V Prešovskom kraji odovzdali občania k 31.8.2005 na oddele...
Amnestia pre držiteľov zbraní bez potrebných povolení vstúpila do platnosti 14. apríla tohto roku. V Prešovskom kraji odovzdali občania k 31.8.2005 na oddeleniach správnych služieb 18 krátkych a 36 dlhých guľových zbraní.

Zbraňová amnestia znamená to, že nelegálne držané zbrane môžu občania beztrestne odovzdať na ktoromkoľvek útvare Policajného zboru.

Ako postupovať?
Nezaevidovanú zbraň je možné odovzdať na ktoromkoľvek policajnom útvare (obvodné oddelenie PZ, alebo oddelenie správnej služby na OR PZ ).
Po zaevidovaní zbrane policajtom, občan dostane potvrdenie o odovzdaní zbrane. Spôsob jej nadobudnutia vysvetľovať nemusí, iba ju odovzdá. Zbraň bude zaslaná na kriminalistický a expertízny ústav, kde bude podrobená expertíznemu skúmaniu.
Ak sa na expertíznom skúmaní zistí, že zbraň nebola odcudzená, alebo použitá k spáchaniu trestnej činnosti, občan ktorý ju odovzdal, môže požiadať o jej zaevidovanie, čím sa táto zbraň zlegalizuje.
Takúto žiadosť treba podať do dvoch mesiacov od písomného oznámenia, že so zbraňou nebol spáchaný trestný čin. Ak sa o zaevidovanie nepožiada, zbraň pripadne do vlastníctva štátu.

Ak nie som držiteľom zbrojného preukazu ?
V prípade, že občan nie je držiteľom ZP, môže požiadať o znehodnotenie zbrane, alebo na žiadosť občana, ktorý zbraň odovzdal môže byť zbraň zaevidovaná na inú osobu, ktorá je držiteľom zbrojného preukazu s patričným oprávnením podľa typu zbrane.

Polícia odporúča všetkým občanom, aby využili túto možnosť a zlegalizovali si zbrane, ktoré prechovávajú nezaevidované. Akékoľvek informácie k zbraňovej amnestii získate na ktoromkoľvek útvare PZ, alebo na internetovej stránke MV www.minv.sk.

„ Zbraňovú amnestiu“ by mali využiť napríklad občania, ktorí roky skrývajú staré neprihlásené strelné zbrane, pochádzajúce napríklad aj z obdobia druhej svetovej vojny. Tieto zbrane sú totiž nebezpečné aj pre samotných vlastníkov, pretože za tie roky neboli podrobované pravidelným skúškam.
Zbraňová amnestia potrvá do 14. apríla 2006.
 

Vyberte región

mark